Przepis na suma afrykańskeigo

Składniki

Ryba:

  • filet suma afrykańskiego, 1 sztuka,
  • oliwa z oliwek, 2 łyżki,
  • sok z połowy małej pomarańczy,
  • sól morska, świeżo mielony czarny pieprz,
  • oliwa do smażenia.

Sałatka:

  • brukselka, garść,
  • masło, 1 łyżka,
  • sól,
  • pomarańcza, 1/2 sztuki,
  • posiekane orzechy włoskie, 1 łyżka.

 

Sposób przygotowania

  1. Z oliwy, soku, soli i pieprzu przygotować marynatę. Obtoczyć w niej suma i wstawić do lodówki na co najmniej 15 minut. Następnie usmażyć z obu stron na złoty kolor na mocno rozgrzanej oliwie.
  2. W międzyczasie ugotować brukselkę w osolonej wodzie. Odcedzić i przesmażyć na maśle. Wymieszać z pomarańczą pokrojoną na cząstki i prażonymi orzechami.

Przepis pochodzi ze strony Buszująca w kuchni