Składniki
Ryba:
- filet suma afrykańskiego, 1 sztuka,
- oliwa z oliwek, 2 łyżki,
- sok z połowy małej pomarańczy,
- sól morska, świeżo mielony czarny pieprz,
- oliwa do smażenia.
Sałatka:
- brukselka, garść,
- masło, 1 łyżka,
- sól,
- pomarańcza, 1/2 sztuki,
- posiekane orzechy włoskie, 1 łyżka.
Sposób przygotowania
- Z oliwy, soku, soli i pieprzu przygotować marynatę. Obtoczyć w niej suma i wstawić do lodówki na co najmniej 15 minut. Następnie usmażyć z obu stron na złoty kolor na mocno rozgrzanej oliwie.
- W międzyczasie ugotować brukselkę w osolonej wodzie. Odcedzić i przesmażyć na maśle. Wymieszać z pomarańczą pokrojoną na cząstki i prażonymi orzechami.
Przepis pochodzi ze strony Buszująca w kuchni